Pratite nas...

Virtuelna šetnja 360°

Naša lokacija

Početna
3
2
1
O Jahorini PDF Štampa El. pošta

Jahorina je planina koja se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Udaljena je 30 km od Sarajeva, 320 km od Beograda, 335 km od Novog Sada, 446 km od Zagreba i 584 km od Ljubljane.

 

Pripada dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorijelica na 1916 metara nadmorske visine, dok se žičare završavaju na 1894 metara nadmorske visine. Zbog svog idealnog geografskog položaja zagarantovana su tri do četiri mjeseca skijaške sezone. Svojim četinarskim i listopadnim šumama, čistom vodom i šumskim plodovima Jahorina pruža izvanredne uslove za stanište brojnih šumskih životinja, kako plemenite i rijetke divljači, tako i najkrupnijeg divljeg zvjerinja. Za vrijeme vladavine Austrougarskog carstva, ljudi su posjećivali Jahorinu prevashodno zbog lova.Ipak kada se pomene Jahorina, prva asocijacija je snijeg i skijanje. Od 1923. godine kada su na Jahorinu donešene prve skije,i izgrađen prvi hotel, ova planina pruža izuzetne uslove za zimske sportove. Sjeverna strana Jahorine bila je domaćin brojnih takmičenja tokom XIV ZOI. Jahorina je najveći skijaški centar u zemlji. Danas Jahorina raspolaže sa 20km odlično uređenih staza za alpsko skijanje povezanih sa ski žičarama i ski liftovima ukupnog kapaciteta oko 10 000 skijaša na sat. Jahorina predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih centara u Bosni i Hercegovini. U skladu sa tim, ovde postoje mnogi smeštajni objekti koji zadovoljavaju potrebe turista.

 

Okolne turističke atrakcije:
Okolina Jahorine je izuzetno bogata prirodnim I antropogenim vrijednostima, koje obogaćuju turističku ponudu Jahorine.

Prirodne vrijednosti:

Pećina Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH. Udaljena 15 kilometara od Sarajeva, odnosno 7 kilometara od Pala. Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio pećinski medvjed daleki predak Mrkog medvjeda prije više od 16 000 godina. Pećina je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi-slijepog miša koji pripada endemskoj entemofauni. Pored kostiju medvjeda, pronađenih na udaljenosti od oko 400 metara od ulaza u pećinu, nađeni su i vrlo zanimljivi arheološki detalji, kao što su fragmenti keramike iz Mezolita i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina. Temparatura vazduha je nepromjenjiva i iznosi 13,5 stepeni, a temparatura vode u pećini je 9,5 stepeni. Pećina je otvorena za stalne turističke posjete 14.oktobra 2002.godine i od tada je Orlovača jedini podzemni objekat u BiH stalno otvoren za posjete turista.


Pećina Mokranjske Miljacke je pećina iz koje izvire rijeka Miljacka u Kadinom Selu, kod Mokrog. To je najduža i najljepša pećina u BiH, potvrdili su sudionici Međunarodnog speleološkog kampa održanog kod ove pećine. Do sada je istraženo i ucrtano više od 6.800 metara kanala. U pećini su pronađene životinjske vrste potpuno nove za nauku, što bi trebalo da potvrde rezultati daljih naučnih ispitivanja. Temperatura vode je oko 6,2 stepena Celzijusa
Kadino vrelo - U podnožju Jahorine, nalazi se izletište Kadino vrelo. Smješteno je u gornjem toku rijeke Prače u netaknutoj prirodi i kao takvo predstavlja odlično mjesto za organizovanje izleta I razvoj izletničkog turizma. .

Antropogene vrijednosti:

Cekovića kuća na Palama Ugledna srpska trgovačka porodica Ceković, poreklom iz Mostara, sagradila je ovo zdanje u periodu od 1902. godine do 1915. godine. Poslednji potomak porodice Ceković bila je kćerka Milojka, koja je testamentom Mitropoliji dabrobosanskoj darivala kuću svoje porodice. S obzirom da je gradjena početkom 20. vijeka ova kuća I danas, posle 100 godina od svoje gradnje, plijeni svojim izledom I ljepotom. Ceković kuća je rekonstruisana 2007. godine ali kuća je u velikoj mjeri zadržala svoj prvobitni izgled. Prizemni dio služi kao Galerija likovne kolonije Pale, dok su gornji sprat I potkrovlje namjenjeni Muzeju mitropolije dabrobosanske. Cekovića kuća 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vjerski objekti

• Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama sagrađena je 1909. godine.
• Crkva Sv. apostola Petra i Pavla u Prači podignuta je 1908. godine.
• Crkva Brvnara Hram Svetog proroka Ilije na Lukama-Trebević, sagrađen je 1943. godine.
• Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu podignuta je 2001. godine.
• Manastir Sokolica Ravna Romanija, hram je osvećen u avgustu 2002. godine, tri godine kasnije crkva je proglašena manastirom i dobila je ime Sokolica. Zidovi manastira Svetog velikomučenika Georgija obloženi su spomen pločama na kojima su uklesana imena blizu četiri hiljade boraca iz opština sarajevsko-romanijskog regiona koji su poginuli u otadžbinskom ratu.
• Katolička crkva Sv. Josipa na Palama sagrađena je 1911. godine, a župa je na Palama osnovana 1925. godine. Crkva je izgrađena u planinskom stilu, isključivo od drveta, tako da predstavlja jedinu drvenu crkvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Ova je crkva pod zaštitom državnog Povjerenstva za zaštitu spomenika
• Džamija u Podvitezu

Manifestacije na Jahorini i Palama:

• Umjetnička kolonija – održava se na Palama svakog jula. Održavaju se koncerti, večeri poezije, folklor i druga dešavanja.
• Festival flaute – održava se na Palama, svakog avgusta. Takmičenje frulaša, folklor, koncerti etno muzike.
• Art Jahorina – Umjetnička kolonija koja se održava svakog decembra na Jahorini.
• „U susret zimi“, Sajam turizma i ugostiteljstva održava se na Jahorini svakog novembra.